Vegansk Ägg Benedict - Så gör du vegansk äggula

 
Jag gjorde en egen version av Ägg Benedict efter att jag lyckats få till växtbaserad äggula.
Receptet på hollandaisesåsen hittade jag här.
 
Jag vek in den växtbaserade äggulan i blötlagt rispapper och skar runt kanterna.
Rispappret är så pass kladdigt att det håller ihop av sig själv.
 
 
 
Jag har kommit på något revolutionerade! 
Tycker jag själv iallafall haha :D
 
Vegansk löskokt äggula!
 
Detta skedde av misstag och började med att jag skulle göra potatismos...
Ni hör ju hur det låter.
 
Jag kokade potatis och mixade sedan den med havregrädde. 
Detta blev en klibbig smet och inte alls som jag tänkt mig potatismosen.
Denna klibbiga smet använde jag istället till att göra bechamelsås till lasagne
genom att jag blandade i vegoost och kryddor.
En riktig hit!
 
Jag började fundera över vad jag mer kunde använda röran till
och kom då på att den hade liknande konsistens som löskokt äggula.
 
Eftersom svart salt(Kala namak) smakar ägg blandade jag i det och sedan även lite gurkmeja för att få till den gula färgen.
 
Några av mina favoriträtter är Pyttipanna och Ägg Benedict.
Jag började fundera på hur jag skulle få den växtbaserade löskokta äggulan att bli
mer likt ett pocherat ägg och kom då på rispapper.
 
Lite exprimenterande senare så har jag nu ett växtbaserat pocherat ägg.
Som jag längtat!
 
Här kommer receptet.
 
Ingredienser:
Kokt potatis, 1 stor eller 2 små
1-2 msk havregrädde, Otalys iMat matlagningsgrädde
Svart salt (Kala namak), valfri mängd
Gurkmeja, också valfri mängd
Rispapper
 
Såhär gör du:
Koka potatisen tills den blir mjuk.
Mixa sedan med havregrädde tills röran blir helt slät och klibbig. Vill du få den lösare så tillsätt mer havregrädde.
Smaksätt med svart salt och färga med gurkmeja.
Jag tycker själv att det är godare utan gurkmejan men då får den tyvärr inte samma färg.
 
 
Blanda röran som den är med valfri rätt, t.ex. för att få tofu"ägg"röran mer kladdig, 
eller gör till ett pocherat ägg.
 
Obs! Den är godast varm.
 
Växtbaserat pocherat ägg
Blöt rispappret tills det blir alldeles mjukt.
Lägg sedan en klick växtbaserad äggula på en bit mjukt rispapper. 
Vik ihop till ett litet paket (se resultat på bilden).
 
Hello Ägg Benedict! So we meet again :D
 
<3
 
"" I´ve come up with something revolutionary!
Or at least I think so :D 
 
Vegan soft boiled egg yolk!
(I´ve never said this in english before so I the hope the translation is right :)
 
I created this wonderful thing by mistake when I was making mashed potatoes.
Sounds strange doesn´t it...
 
I mixed the boiled potatoes with oat cream and the consistency wasn´t at all what I had expected.
It was almost like glue. Or as I later figured out, like soft egg yolk.
 
At first I used my new found mixture of mashed potatoes with spices and vegan cheese
and used it as bechamel sauce in a lasagna instead.
Which tasted really good!
 
I began to think about what more I could use the failed mashed potatoes with glue consistency for.
And then it hit me! It had the similar consistency as soft boiled egg yolk.
 
So I seasoned it with black salt to give it the egg flavor and turmeric for the yellow color.
 
One of my favorite dishes are Egg Benedict and so I wondered how I could turn this soft egg yolk into 
poached egg.
 
And then it hit me again! Rice paper.
 
Here is my recipe :)
 
Ingredients:
Boiled potato, 1 big or 2 small
1-2 tablespoons oat cream, Oatlys iMat
Black salt (Kala namak), use as much or little as you want
Tumeric, use as much or little as you want
Rice paper
 
This is how you do it:
Boil the potato and mix it with the oat cream until it´s completely smoothand sticky.
If you want a looser texture add more oat cream.
Season it with the black salt and tumeric.
I think it tastes better without the tumeric but then it wont get the yellow color.
 
Use the mixture in your scrambled tofu if you want to give it a more sticky consistency.
Or make a plantbased poached egg.
 
Plantbased poached egg:
Soak the rice paper until it´s soft and put the soft plantbased egg yolk mix on it.
Fold the paper into a small package. (Look at the result on the picture)
Be careful not to use to much rice paper. There should only be one thin layer covering the mixture.
 
Hello Egg Benedict! So we meet again :D ""
 
Mat
Vegansk blogg - Vegansk brunch - Vegansk ägg benedict - Vegansk äggula - Veganskt pocherat ägg
Christine

Glömde ju att kommentera igår när jag var inne och kikade på bloggen! Jättefina bilder! Så snygg alltså! 😍

Och detta receptet låter ju så roligt, jag måste testa någon dag. 🍳

Ha en underbar dag! 💋

Svar: Tack så mycket underbara Christine ❤️ 😘 Vad kul! Ja gör gärna det 😃 🌸
Sara, 27 år Stockholm [email protected]

N

Vad gott :D

Svar: Ja det var supergott! Har saknat pocherat ägg men inte längre :D
Sara, 27 år Stockholm [email protected]

Sandra

Visste inte att kala namak smakade ägg! Eller att kryddan fanns! Supertips ju!! Det ser ut som äggula!

Svar: När jag upptäckt Kala Namak förändrades typ mitt liv! Bästa kryddan <3 Ja eller hur :)
Sara, 27 år Stockholm [email protected]

Amina

Ska verkligen bokmärka din sida, för shit vilka bra tips. Och extra kul med kala namak, det betyder ordagrant svart salt på urdu (och kanske på hindi också). Hihi... Kul!

Svar: Tack! Vad roligt! :) Haha är det sant. Det hade jag inte en aning om :D
Sara, 27 år Stockholm [email protected]