Pulled Jackfruit




Jag hade aldrig hört talas om jackfruit innan Pulled Jackfruit började dyka upp på menyn hos olika restauranger. Jag hade heller aldrig kunnat drömma om att man skulle kunna laga ett veganskt alternativ till Pulled Pork på en frukt. Men här är den, jackfruiten. Den magiska frukten!
I förra omgången av mina vegantisdagar på jobbet lagade jag Pulled Jackfruit till mina kollegor och sedan dess har nya och gamla deltagaren velat äta det igen. Så igår blev det Jackfruitburgare!
Bilderna är tagna hemma och där har jag exprimenterat med att lägga upp jackfruiten i konservburkarna som jag köpte dom i. Roligt upplägg tyckte jag och lätt för middagsgäster att läsa och kolla på burken.
För jag lovar, det är många som är nyfikna :)
Jackfruit hittar du i asiatiska butiker men även i välsorterade mataffärer. Bl.a. Ica i Liljeholmen.
Jag rekommenderar dig att bunkra upp med några burkar hemma för dom tar snabbt slut i butik.
Mitt recept:
Ingredienser (4-6 portioner):
2 burkar Jackfruit
1 dl barbequesås
1/2 gullök
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Olja till stekning
Vatten
Till burgaren:
iMat Fraiche från Oatly
Jalapeños
Sallad
Avokado
Valfritt hamburgebröd
Såhär gör du:
Öppna Jackfruitburken och häll bort spaden. Värm sedan bitarna i en panna med olja, finhackad gullök, paprikapulver, tomatpuré, vitlök, grönsaksbuljong, salt och peppar på medelvärme.
När dom börjat mjukna kan du hälla på barbequesåsen och ca 2 dl vatten så att bitarna kan ligga och puttra i såsen.
Rör om med jämna mellanrum och tillsätt vatten så att det hela tiden finns vätska i grytan.
Allt eftersom att bitarna blir mjukar kan du dra isär dom så att dom trådar sig.
Den här grytan kan igentligen puttra hur länge som helst så du bestämmer själv när den är klar genom att smaka av. Ju längre den får stå desto godare blir den.
När jackfruiten är klar lägg den i hamburgebrödet och komponera din egen burgare.
<3
"" I´d never heard of Jackfruit before I started to see it on the menues in restaurants.
I also never ever would have dreamed of that a fruit could be used as a substitute for Pulled Pork.
But here it is, the jackfruit! A magical fruit!
Last year when I started Vegan Tuesdays at work I made Pulled Jackfruit. And since then the old and new participants have wanted to eat it again. So yesterday for Vegan Tuesday I made Pulled Jackfruit Burgers!
I took the pictures at home where I experimented by putting the jackfruit back in it´s can for serving.
I thought it was a nice way to serve it and a fun way for the guests to look and read about the jackfruit.
Because I promise you, they will be curious :).
You find jackfruit in Asien markets and also well-stocked grocery stores.
My recommendation is to buy many cans and keep at home because they are often finished in the stores.
Recipe:
Ingredients (4-6 portion):
2 cans of jackfruit
1/2 cup of barbecue sauce
1/2 yellow onion
1 dice vegetable broth
2 teaspoons paprika spice
1 clove of garlic
1 tablespoon tomato paste
Salt
Pepper
Oil for frying
Water
For the burger:
iMat Fraiche from Oatly
Jalapeños
Salad
Bread for the burger
This is how you do:
Open the jackfruit can and pour out the water. Heat up the pieces on medium heat in a pan with oil, minced onion, paprika spice, tomato past, pressed garlic, vegetable brot, salt and pepper.
When the jackfruit is starting to get soft you can pour on the barbecue sauce and 1 cup of water and let it cook on medium/low heat.
Stir every now and then and pour on some water if the stew starts to dry out.
As the jackfruit pieces goes softer you can pull them apart into treads so that they look like in the picture.
There is no time limit for how long the stew should simmer. So you choose when it's ready. The longer it cooks the better it tastes.
When it's ready you can put it in the bread and make your own burger.
Åh vilket smarrigt tips och tack för receptet :-D Kram