Risotto med soltorkade tomater och champinjoner

 
Idag lagade jag risotto med soltorkade tomater och champinjoner till mina kollegor på jobbet.
Jag ville göra något som innehöll vegansk ost för att dom skulle få smaka på det. Vanligtvis brukar jag använda Violifes Prosociano med parmesansmak när jag gör risotto men dom hade inte den i affären så då köpte jag Astrid och Apornas Jeezly Orginal istället. Det blev också jättegott!
 
Får klura på vad jag kan laga för roligt nästa vecka.
Jag tycker att det är kul att variera mig så att kollegorna får testa så många olika veganska produkter som möjligt.
 
Här kommer iallafall receptet på Risotton.
Jag utgick ifrån receptet på Risentas rispaket men la till lite ingredienser och glömde vinet :P.
 
Ingredienser (4 portioner):
4 dl Avorioris (T.ex. Risenta)
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 gul lök eller 2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1-2 dl riven ost
1-2 msk mjölkfritt smör (t.ex. Carlshamns mjökfria margarin)
 
Ingredienserna nedan kan man välja själv hur mycket man vill ha av varje:
Champinjoner
Soltorkade tomater
Salt, peppar
Citron
Oatly iMat Fraiche
 
Gör såhär (har i stortsett kopierat texten från paktet):
Hacka löken fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken och chaminjonerna mjuka. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet och buljongtärningarna. Späd med vatten i omgångar. Ta lite i taget så att riset får suga upp den vätskan som finns innan du häller på nytt. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset är mjukt. Jag brukar alltid provsmaka några gånger under dessa 20 minuter för att inte riset ska bli för mjuk. Tycker det är godast lite al dente. 
 
När riset är färdigt blandar du i osten, de soltorkade tomaterna (gärna hackade i mindre bitar), salt och peppar.
Toppa med citron och iMat Fraiche.
 
Till risotton kan du t.e.x. äta en sallad och/eller valfri vegobiff.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
Mat
Astrid och Aporna - Jeezly Orginal - Oatly - Risotto

Hummus och avokadoröra

 
 
 
Som jag skrev tidigare var inspirationskällan till den här hummus-och avokadospreaden/ dippen från ett av de veganforum som jag är med i på Facebook.
 
Jag har tagit grunden som är kikärtor, avokado, citron, salt och peppar och sedan lagt till valnötter, vinäger och dill.
 
Jättegod och fräsch röra som passar extra bra som sommarmat.
 
Såhär gör du:
Mixa 1 paket färdigkokta kikärtor med 1 avokado och ca 5-10 valnötskärnor. Krydda sedan med salt/örtsalt, peppar, 1 matsked vinäger och ca 2 matskedar färskpressad citron. Toppa sedan med dill och 1 citronskiva. 
 
<3
 
"" As I wrote earlier I got the inspiration to this hummus and avocado dip/spread from a group on Facebook that I'm a member of. 
 
I used the same base which is chickpeas, avocado, lemon, salt and pepper but then I added walnuts, vinegar and dill.
 
A very fresh and tasty dip that's perfect to eat in the summer.
 
This is how you do it:
Mix 1 package of preboiled chickpeas with 1 avocado and 5-10 walnuts. Season with salt, pepper, 1 tablespoon of vinegar and 2 tablespoons of fresh lemon juice. For decoration use dill and 1 slice of lemon. 
 
Mat
Vegan sandwich spread - Vegansk hummus och avokadoröra - Veganskt smörgåspålägg - Vegomaj

Veganska facebookforum

 
 
Efter några månader som vegan blev jag tipsad om att gå med i olika veganforum på Facebook.
Forumen som jag är med i heter "Veganska skönhetsprodukter", "Va, är DET veganskt? 1.2", "Vad lagar du för veganmat idag" och Veganskt mode". Dessa forum har varit och är en otrolig inspirationskälla för mig. Dom uppdateras ständigt av medlemmar som testat nya saker och kommer med tips på produkter och recept.
 
Om du är sugen på att testa veganskt men känner att du inte har någon inspiration så är det absolut inte konstigt.
Mycket har inte varit veganskt och djurvänligt tidigare och därför är det svårt att uppfina och upptäcka alla djurvänliga alternativ själv.
 
Så jag vill ge dig samma tips som jag fick. Gå med i olika veganforum och jag lovar att du kommer bli inspirerad! 
 
Inspirationen till min avokado och hummusspreaden på bilden hittade jag på ett av dessa forum på facebook. Stort tack till dig som la upp det! :)
Receptet kommer upp senare under dagen.
 
 
<3
 
"" After a couple of months as a vegan I got the tip to join different vegan forums on Facebook.
The forums that I´m now part of is "Veganska skönhetsprodukter", "Va, är DET veganskt? 1.2", "Vad lagar du för veganmat idag" and Veganskt mode" But I´m sure that there is a lot of alternatives in other languages too.
 
These forums have been a huge inspiration source for me. They are constantly updated by members that´ve tried new things and have tips on recipes and products.
 
It´s not strange if you want to try vegan things but feel the lack of inspiration. 
A lot of products and dishes haven´t been animal friendly before and it´s therefore very hard to invent and discover all the new vegan things by yourself.
 
So I want to give you the same tip as I got. Join forums and I promise that you will be inspired!
 
The avocado and hummus spread on this picture was inspired by a post that I saw on one of these forums on Facebook. Thank you! :).
The recipe will be up later today. ""
Mat
Hummus och avokadospread - Vegan forums on Facebook - Veganska Facebookforum - Veganskt smörgåspålägg - Vegomaj