Vegansk glass

Nu när det är sommar så tänkte jag vad passar väl bättre än att skriva om vegansk glass :).
Har sett många som gjort egen glass vilket ser supergott ut! Är väldigt sugen på att testa men har inte gjort det ännu. Förutom när jag gjorde bananglass för ett tag sedan. Blev lite inspirerad när jag åt bananglass från StikkiNikki. Jag mixade bara frysta bananer och lite soyagrädde. Det var jättegott och superenkelt! 
 
Här har jag iallafall listat några veganska glassar som går att köpa!
Jag har säkert missat flera goda så säg till om du har någon favorit som du inte hittar i listan.
Jag älskar glass och testar gärna nya märken :)
 
<3
 
"" Summer time and all, what can be better than to write about vegan ice cream :).
I´ve seen a lot of people that´ve made their own ice cream and it looks delicious. I haven´t done it myself yet but I really want to. Except from one time when I made banana ice cream. I got inspired after eating ice cream at StikkiNikki. I just mixed frozen banana with a little bit of soy cream. It tasted really good and was super easy to make!
 
I´ve made a list of some vegan ice creams that you can buy in stores. 
I´ve probably missed some so please tell me if you don´t find your favourite vegan ice cream in the list below.
I love ice cream and would love to try new brands :) ""
 
 
 
 
 
 
StikkiNikki som jag nämnde ovan gör handgjord ekologisk glass som går att köpa i deras glassbarer runtom i Stockholm. Dom säljer några veganska glasser och sorbeter och varierar, som jag förstår det, mellan smaker från dag till dag. Jag har testat deras bananglass och chokladglass och båda var supergoda!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Delivore säljer flera olika veganska milkshakes i sitt veganska café. Ja det är sant, vegansk milkshake! Behöver jag säga mer :).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mormor Magdas gör också både gräddglass och mejerifriaglassar. Jag blev bjuden på deras glass Skånsk Lakrits med smak av lakrits, hallon och havssalt hemma hos en kompis för några veckor sedan. Den var helt otrolig! Är definitivt sugen på att smaka fler av deras glasser.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Holly & Dan´s lanserade också veganska glasser för ett tag sedan. Jag har testat deras blåbärs och saltlakritsglass samt även chokladglass med jordnötssmak. Jag tycke att dom var goda och väldigt milda i smakerna. Nästa glass att testa blir nog deras vanilj och jordgubbsglass.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tofuline från GBglass älskar jag! Deras vanilj och chokladglass går att hitta nästan vart som helst och passar jättebra till jordgubbar, chokladsås, milkshakes och pannkakor. Ja allt helt enkelt :). Har även sett på nätet att dom har glasstrutar och pinnar. Lyckan är total!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oatly har också glass och där gäller samma sak som Tofuline. Underbar glass, underbart märke  men tyvärr inga strutar (vad jag sett) men däremot glasspinnar. Som bl.a. går att köpa hos glassbilen!
 
 
 
 
 
 
 
 
R-Ice sist men absolut inte minst god! R-Ice, också från GB, är en av mina absoluta favoriter. Jag har bara testat deras vanilj och chokladglass på bilden men har även där, precis som med Tofuline, sett att det finns fler glassar. Ser fram att hitta dom i en butik!
 
 
Mat
Delivore - Holly and Dan´s - Mormor Magdas glass - Oatly glass - R-Ice - StikkiNikki vegansk glass - Tofuline - Vegan ice cream - Vegansk glass

Vegansk sommarmat

 

Jag fick en egen tallrik med stekt potatis, iMat Fraiche från Oatly och tångkaviar. Mitt favoritsnacks! 
 
Första och definitivt inte sista gången jag åt vegansk aioli gjord på kikärtsspad.
 
Grillade grönsaker med sallad, tofufeta och maskrossirap.
 
Snällkorv från Astrid och Aporna. Den godaste vegankorven jag ätit!
 
 

Våra vänner som vi besökte i helgen är så fina. Dom hade fixat och planerat jättebra inför helgen.

Jag fick bl.a. en egen snackstallrik, egen aioli och snällkorv från Astrid och Aporna. Jag hade även fått i uppgift att köpa samt ta med mig några saker själv. Som t.ex. maskroshonung, tofufeta, pajen som jag visade igår samt även laga en vegansk dessert. Alla som var med under helgen verkade positivt inställda till vegansk mat och sa att dom tyckte det var väldigt gott. :)

 <3

"" Our friends that we visited this weekend are so nice. They had planned and arranged so much for our visit.

Among other things I got my own vegan snacks, aioli and sausage. I also was asked to make and bring dandelion syrup, tofufeta, the pie I posted about yesterday and a vegan dessert. Everyone that attended this weekend seemed positive to vegan food and said that they liked it a lot. :) ""

 

Mat
Vegansk blogg - Vegansk sommarmat

Midsommarafton - Picknick

 
 
 
 
 
Det har varit jätteskönt att vara långledig och få resa bort lite.
Jag behöver inte åka långt för att känna att jag går in i semesterlugn.
Att det blev ett så fantastiskt väder var också helt underbart.
 
Vi började midsommarafton med att äta picknick på en hembygdsgård där det anordnats traditionellt midsommarfirande med dans och lotteri.
 
Till picknicken lagade jag en tofu och avokadopaj toppad med soltorkade tomater.
Paj är ett så bra och smidigt alternativ när man till exempel ska äta picknick.
Sen är det ju även väldigt gott :).
 
Recept (8-10 portioner):
 
Ingredienser
 
2 pajmixer från Maizena
1 avokado
Naturell fast tofu (120 gram)
Marinerad fast tofu (240 gram)
2 dl iMat Fraiche
1 broccolihuvud
Spenat (ca 100-130 gram)
1 burk soltorkade tomater
Vegansk ost, t.ex. Jeezly Perfekt Pizza från Astrid och Aporna (1/2 förpackning)
1 tesked svart salt
1 tesked gräslök
Några skivor salladslök
Olja till stekning
1/2 fast buljongtärning
NoEgg, äggersättning motsvarande 2 ägg (finns även andra ersättningsalternativ)
 
Såhär gör du:
Följ anvisningarna på pajdegspaketet för att göra pajbotten klar.
 
Smula och värm tofun i en stekpanna tillsammans med det svarta saltet, spenaten, gräslöken, salladslöken och buljongtärningen.
Blanda med iMat Fraich och fyll sedan pajbotten.
 
Skär upp och stek broccolibuketterna i lite olja så att dom får yta men inte blir för mjuka.
Skär upp avokadon i bitar, blanda med broccolin och lägg över tofuröran.
 
Blanda äggersättningen och häll över pajen. Det går även bra att använda mer iMat Fraiche i tofublandningen istället.
 
Skär upp och stek den marinerade tofun och toppa pajen.
Riv den veganska osten och hacka upp dom soltorkade tomaterna och strö över.
 
Låt pajen grädda i ca 1 timme.
Känn efter med en gaffel när pajdegen är klar.
 
<3
 
"" It´s been really nice to have some days off and to go away to another city.
I don´t have to travel far to get a holiday feeling.
We´ve also had wonderful weather wich has been really nice.
 
We started the midsummer celebrations with a picknick.
Here in Sweden there´s always different midsummer arrangements where you can dance, play games and play on lotteries.
 
For the picknick I made a tofu and avocado pie with sundried tomatoes.
Pie is a great alternativ for picknicks. It´s easy to make, carry and eat.
And delicious too :).
 
Recipe (8-10 portions):
 
Ingredients 
 
2 ready to mix pies from Maizena
1 avocado
Naturell hard tofu (120 gram)
Marinated hard tofu tofu (240 gram)
1 cup of plant based cream Fraiche
1 broccoli
Spinach (100-130 gram)
1 can sundried tomatoes 
Vegan cheese
1 teaspoon black salt
1 teaspoon chive
A few slicies of onion
Oil for frying
1/2 firm vegetable stock broth
NoEgg, a vegan egg substitute (you can also use Another egg substitute)
 
Do like this:
  
Follow the instructions on the pie package to make the pie crust. 
 
Crumble the natural tofu and heat it in a frying pan together with the black salt, spinach, chiv, onion and vegetable stock.
Then add the creme fraiche and put it on the pie crust.
 
Chop the broccoli and fry it in oil so that it gets some colour but don´t let it get to soft.
Cut the avocado in medium pieces and lay the pieces of avocado and broccoli on the tofu mixture.
 
Mix the egg substitute and pour ove the pie. You can add some more creme fraiche to the tofu mix instead of the egg susbstitute if you want.
 
Cut the marinated tofu and fry it. Then put it on the pie and add som grated vegan cheese and small pieces of sundried tomatoes.
 
Let it bake in the oven for about 1 hour on 200 degrees. (Instructions on the pie package)
Use a fork to feel if the pie crust is ready.
  ""
 
 
 
 
 
Mat
Midsommarmat - NoEgg - Svensk Midsommar - Vegansk midsommarmat - Vegansk paj - iMat Fraiche